NHI.no
Annonse
Informasjon

Kosthold ved inflammatorisk tarmsykdom

Vår kunnskap om sammenhengen mellom inflammatorisk tarmsykdom og kost er under endring Anbefalingene nedenfor er generelle og det er viktig å lytte til råd fra helsepersonell når det gjelder din tilstand.

Ernæringsstatus til pasienter med inflammatorisk tarmsykdom bør vurderes for å avgjøre om det er nødvendig med kostholdstiltak.

Sist oppdatert:

26. apr. 2024

Hva er inflammatorisk tarmsykdom?

Inflammatorisk tarmsykdom er en kronisk betennelse i tarmen. De to vanligste sykdommene er: Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Crohns sykdom forekommer i hele fordøyelseskanalen. Ulcerøs kolitt forekommer bare i tykktarmen, ofte bare i endetarmen eller nedre del av tykktarmen. Crohns sykdom er karakterisert ved perioder med magesmerter og diaré. Ulcerøs kolitt er karakterisert ved blodig og slimete diaré. Noen ganger kan det være vanskelig å skille mellom Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. I store trekk er behandlingen av de to sykdommene den samme, men det er også viktige forskjeller.

Annonse

Inflammatorisk tarmsykdom fører til symptomer som smerte, kvalme, feber, diaré og slitenhet. Det kan føre til tap av matlyst, nedsatt næringsopptak (malabsorbsjon), endret forbrenning og hos noen svekket ernæringsstatus.

Vår kunnskap om sammenhengen mellom inflammatorisk tarmsykdom og kost er under endring. Selv om det har kommet kunnskap om sammenheng mellom kosthold og inflammatorisk tarmsykdom på befolkningsnivå, er det store invdividuelle variasjoner og et kosthold som er gunstig for en person kan være uegnet for en annen. Det er viktig at du følger råd fra din behandlende lege som kan ta hensyn til hvordan sykdommen arter seg hos deg. 

Vurdering av ernæringsstatus

Ernæringsstatus til pasienter med inflammatorisk tarmsykdom bør vurderes for å avgjøre om det er nødvendig med kostholdstiltak. En slik vurdering innbefatter vekt, kroppsmasseindeks, kostinntak, energiforbruk, kroppsfunksjoner og eventuelt måling av proteiner i blodet. Målet er å oppdage om pasienten er underernært eller feilernært.

Ernæringssvikt kan føre til hemmet vekst (hos barn), vekttap og redusert muskelmasse, beinskjørhet og mangel på vitaminer og sporstoffer.

Matvarer

Fruktbar

Hos barn med inflammatorisk tarmsykdom, har det i mange år vært benyttet ernæringsbehandling ved Crohns sykdom. 

I 2024 kom det en stor oversiktsstudie som sammenlignet funn fra mange tidligere studier. I den nye oversiktsstudien, klart forfatterne å finne tydelige tegn på at et høyt inntak av frukt og grønnsaker reduserte forekomsten av inflammtorisk tarmsykdom. Kosthold med høyt inntak av kjøtt, ultraprosessert mat (som er vanskelig å definere), fett og raffinert sukker økte forekomsten av inflammatorisk tarmsykdom. Høyt inntak av frukt og grønnsaker ser også ut til å kunne gi et mildere forløpt hos de som allerede har en slik sykdom.

Pasienter med Crohns sykdom som har fått fjernet deler av tarmen, har økt opptak av oxalat, noe som kan føre til nyrestein. I slike tilfeller bør man være forsiktige med mat som inneholder mye oxalat, som spinat, rabarbra, rødbeter, kaffe, te, lavkalori brus og sjokolade. 

Vitamin og mineraltilskudd

Crohns sykdom og kirurgiske inngrep som fjerner deler av tarmen, kan redusere opptaket av vitaminer, fett, kalsium og magnesium. Jerntilskudd og regelmessige sprøyter med vitamin B12 kan være påkrevd i slike tilfeller. Folinsyre tilskudd kan være viktig for pasienter som bruker azatioprin. Generelt anbefales vitamintilskudd til alle med inflammatorisk tarmsykdom, særlig gjelder det barn for å unngå veksthemming. Store doser kan imidlertid være skadelig.

Annonse

Ernæringstilskudd

Det er for de aller fleste ikke påkrevd å ta ernæringstilskudd for å øke kalori- og proteininntaket, men for de som har klare tegn på ernæringssvikt, kan det være nødvendig.

  1. Norsk Elektronisk Legehåndbok. Ulcerøs colitt.
  2. Norsk Elektronisk Legehåndbok. Crohns sykdom.
Annonse
Annonse